Neděle 14. července, sedmá po svaté Trojici

Tehdy mluvil Jozue k Hospodinu, v den, kdy Hospodin vydal Izraelcům Emorejce. Volal pře očima Izraele: "Zmlkni, slunce, v Gibeonu, měsíci, v dolině Ajalónu".
Joz 10,12


Jednejte moudře ve styku s okolním světem a využijte čas vám svěřený.
Ko 4,5


Před více než třemi tisíci lety, po útěku z egyptského otroctví, čtyřicetiletém putování pouští a Mojžíšově smrti, proniká lid Izraele pod vedením Jozua do Palestiny a zabydluje se v zemi zaslíbené, v Kenaanu. Těžko dnes porozumět starozákonnímu líčení válek, krvavým mstám, porážkám a vítězstvím. Snad jen historicky lze pochopit to, co ještě dnes po tisíciletích stále ovlivňuje geopolitickou situaci na územích, o nichž čteme. K přikázání "Nezabiješ" z Desatera patří Pavlovo slovo o moudrém jednání s okolním světem. Za oběma texty a se znalostí historických souvislostí jako by prosvítaly dnes tak palčivé problémy multikultury. Jak zvládnout v dnešním globálně, ekonomicky a informačně propojeném světě vzájemné soužití (ne soužení!) různých odlišných kultur. Kde jsou hranice tolerance (tollero = povolená odchylka), respektu a úcty k hodnotám těch druhých? Lze je vůbec sladit? Kde jsou meze tolerance v rovině mravní, právní, náboženské a politické, abychom si uchovali vlastní duchovní identitu?
Kdo ví, co by napsal apoštol Pavel o dnešním čase...
Děkujeme, že navzdory všemu našemu lidskému zlu a přes všechno, co my lidé nezvládáme, jsi zde ty, Hospodine, Bůh, Pán a Otec všech bez rozdílu, který budeš mít poslední slovo. Amen.

J 6,1-15 * Sk 2,41a.42-47 * L 9,10-17 * Ž 9

Čtení na 14. července v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.