Čtvrtek 17. října

On vykoupí Izraele ze všech jeho nepravostí.
Ž 130,8


Ale Bůh [...] z velké lásky [...] probudil nás k životu spolu s Kristem, když jsme byli mrtvi pro své hříchy.
Ef 2,4-5a


Dnešní člověk se podobá více antickému člověku řecko-římské civilizace než zbožnému Židu ve starém Izraeli. Dnešní člověk nehledá vykoupení ze svých nepravostí, hledá spíše osobní štěstí, zábavu, potěšení. Žijeme pro zážitky. Žijeme v tomto světě, tady a teď. Slovo hřích je čím dál archaičtější, slova "pokání" a "vykoupení" už jsou docela nesrozumitelná.
Život v Kristu ovšem začíná tam, kde končí život v tomto světě. Pro věřící není rozhodující život tady a teď, nýbrž tam a tehdy. Kdo je probuzen k novému životu, nežije "jen pro ten dnešní den". Jistě, žijeme i v tomto dni. Nežijeme ho ovšem, jako by to byl den poslední, den osudový. Jistě, každý den je důležitý, každý den je dar. Žijeme naše dny přece jen jinak. A sice ve světle onoho záhadného slova "vykoupení". Jsme vykoupeni k věčnému životu. To dává nový rozměr a smysl všem našim dnům.
Děkujeme, Pane, za probuzení do nového dne. Děkujeme za probuzení do nového života, za vykoupení, které přináší věčný den, věčný život! Amen.

Ex 19,3-9 * L 12,1-12

Čtení na 17. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.