Sobota 19. října

Vždyť Hospodin, tvůj Bůh, je Bůh milosrdný, nenechá tě klesnout a nepřipustí tvou zkázu.
Dt 4,31a


Proto musel [Ježíš] být ve všem jako jeho bratří, aby se stal veleknězem milosrdným a věrným v Boží službě, a mohl tak smířit hříchy lidu.
Žd 2,17


Tvůj Bůh je Bůh milosrdný! To se nám líbí, to se dobře poslouchá. Lidé neradi slyší o Bohu přísném, nebo dokonce o Božím hněvu. H. Richard Niebuhr shrnul takovou víru do slavného výroku: "Nerozhněvaný Bůh přivedl člověka bez hříchu do království bez soudu pomocí kázání bez kříže." Kdybychom četli dál text z Deuteronomia, slyšeli bychom výzvu Mojžíše: "Jen se ptej na dřívější časy, které byly před tebou." Ptej se, proč se musel Ježíš stát veleknězem věrným v Boží službě, proč musel smířit hříchy lidu. Tvůj i můj Bůh je milosrdný k těm, kteří se v pokání obracejí na Pána Ježíše. Bůh není milosrdný ke hříchu, ale pouze ke kajícím hříšníkům.
Pane Ježíši, děkuji ti, že ses i pro mne stal tím, kdo mne smířil s Bohem, vím, že jen díky tobě je pro mne můj Bůh Bohem milosrdným, který tě poslal na svět právě proto, že nás nechtěl nechat klesnout a nechtěl připustit naši zkázu. Amen.

Př 12,9-14 * L 12,22-34

Čtení na 19. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.