Pátek 15. listopadu

On sám nebesa roztahuje, kráčí po hřebenech mořských vln, on udělal souhvězdí Lva, Oriona i Plejády a souhvězdí jižní.
Jb 9,8


A [Barnabáš a Pavel] volali: "Vždyť i my jsme smrtelní lidé jako vy. Zvěstujeme vám, abyste se od těchto marných věcí obrátili k živému Bohu, který učinil nebe, zemi, moře a všechno, co je v nich."
Sk 14,15


Zápasu souženého Jóba trochu rozumíme, ale spolu s jeho přáteli také trochu nerozumíme. Takové míry neštěstí, jako zakusil on, jsme byli většinou ušetřeni. Ale i v menším neštěstí, když na nás dolehne, ozve se nám otázka, čím jsme si to zasloužili, či vlastně nezasloužili. Jób ve své při s Bohem ovšem předesílá: "Vskutku vím, je tomu tak, což může člověk být před Bohem spravedlivý?" (Jb 9,2). "Jak bych já mu tedy mohl odpovídat?" (Jb 9,14). A na dotvrzení toho uvádí Boží moudrost a sílu, jak se projevuje v řádu stvoření, jehož je Hospodin svrchovaný Pán. Ale je tento odkaz k Boží všemoci, jíž stvořil a udržuje svět, dostatečným řešením naší konkrétní bědné situace? Pro Jóba dostatečný nebyl, jak je vidět z dalšího průběhu jeho zápasu o Boha. A pro nás?
Pane Bože, Stvořiteli, prosíme tě: Dej nám poznat, že a jak se tvá moudrost a moc projevuje v trýzních, kterým jsme vystaveni my sami nebo naši bližní. Amen.

Mt 26,36-41 * L 18,9-17

Čtení na 15. listopadu v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.