Čtení na 12. října 2015

Když farao viděl, že přestal déšť a krupobití i hromobití, hřešil dále. Zůstal v srdci neoblomný.
Ex 9,34


Dbejte na to, ať nikdo nepromešká Boží milost.
Žd 12,15


Hospodin má člověka rád, dokonce ani hříšníka nechce zahubit. Hřeší-li člověk, často se mu dostane varování, aby se zamyslel nad svou dosavadní cestou a zkusil se vydat jiným směrem. Dávná společenství považovala extrémní přírodní jevy za Boží hněv nebo znamení a jednala dle toho. Když člověk příliš nedbá na svou životosprávu, dostává varování skrze bolesti těla, nemoci. I příroda nám ukazuje, jak se chováme. Jsou to symbolicky vztyčené varovné prsty a šance poskytnutá k nápravě. I farao možná s obavami sledoval rozmary počasí, tušil, že nejedná vůči Mojžíšovu lidu správně. Ale jakmile bylo nebe čisté, vrátil se ke starému způsobu života a smýšlení. Promeškal okamžik, kdy se mohl vnitřně obrátit, změnit, kdy se mohl vydat na správnou cestu. Zvítězilo v něm jeho silné já, odmítl pokoru a přijetí Boha jako Pána, který jej přesahuje.
Prosíme tě, Bože, dej nám pokoru, abychom hledali pravou cestu, a otevřené oči, abychom viděli znamení, která nám dáváš, když jsme se z pravé cesty odchýlili.

Mk 10,46-52 * Jb 1,1-12

Čtení na 12. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.