Úterý 9. února

Oči všech s nadějí vzhlížejí k tobě a ty jim v pravý čas dáváš pokrm, otvíráš svou ruku a ve své přízni sytíš všechno, co žije.
Ž 145,15-16


Pohleďte na nebeské ptactvo: neseje, nežne, nesklízí do stodol, a přece je váš nebeský Otec živí. Což vy nejste o mnoho cennější?
Mt 6,26


Na Bílé věži v Hradci Králové stojí vytesáno heslo "Deus providebit" (Bůh se postará). Vyjadřuje stejné přesvědčení jako žalmistův verš. Hospodin shlíží na každého svého tvora a podle svého úradku mu dává to, čeho je mu zapotřebí. To platí i pro maličké vrabce, o kterých hovoří Ježíš v podobenství; tím spíše to platí i pro nás lidi. Neznamená to, že máme zaslíbený život v pohodlí a blahobytu, vždyť někdy právě trocha nouze přivede člověka k tomu, že se postaví na vlastní nohy a nalezne svůj vztah s Bohem. Nikdo nedokáže posoudit, čeho je nám zapotřebí, jenom Bůh sám. To ale neznamená, že bychom měli upadnout do nečinnosti. Koneckonců, ono latinské heslo má ještě druhou polovinu - "vigilandum tanem" (přesto je potřeba bdít).
Naše vděčnost za tvé dary, Bože, nikdy nebude dostatečná, přesto tě chceme chválit, jak jen umíme.

L 5,33-39 * Tt 1,10-16

Čtení na 9. února v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.