Sobota 5. října

Prostíráš mi stůl před zraky protivníků, hlavu mi olejem potíráš, kalich mi po okraj plníš.
Ž 23,5


Budete děkovat Otci, který vás připravil k účasti na dědictví svatých ve světle.
Ko 1,12


Žalm 23. je úžasnou ukázkou důvěry k Bohu, která je vděčná za dobré a nedá se odradit zlým. Žalmista neztrácí čas a energii tím, že by se zlobil na Boha za to, že se v jeho životě vyskytli nějací protivníci. Místo toho se raduje z požehnání, které k němu přichází navzdory protivníkům. S radostí se chápe dobrých věcí a nedá si je zkazit pomyšlením na to zlé. Kéž bychom to všichni uměli tak dobře jako on. Často si s námi mysl zahraje a problémy se v naší perspektivě nafouknou do extrémní velikosti, zatímco pěkné věci se smrsknou. Ale objektivně viděno to není skutečnost. Alespoň nebývá v naší příjemné české realitě. Pěkné a ošklivé se mísí v guláši života. Nedejme si zbytečně zkazit radost, ani tu nejmenší! Možná se nám někdy podaří ocenit i Boží smysl pro ironii, když budou protivníci skřípat zuby zlostí nad naším plným kalichem.
Pane, prosím, ukaž mi, z čeho se mohu radovat v této chvíli! Dej mi odvahu ke vzdoru vůči všemu, co chce učinit můj život šedý a ponurý! Amen.

Zj 22,6-10 * Žd 11,1-7

Čtení na 5. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.