Čtení na 25. listopadu 2011

Kéž mají stále takové srdce, aby se mě báli!
Dt 5,29


Bůh nás nepovolal k nečistotě, nýbrž k posvěcení. Kdo tím pohrdá, nepohrdá člověkem, nýbrž Bohem, jenž vám dává svého svatého Ducha.
1Te 4,7-8


Čeho se dnes lidé Bojí? Věřící i nevěřící se bojí špatných zpráv o svém zdraví, bojí se odhalení svých slabostí a chyb. Mají strach o své blízké, že přijdou o práci a bojí se, že nedokážou splácet dluhy. Bojí se o děti, a děti se bojí přijít o svou image v kolektivu. Ve snaze překonat tyto strachy se jednání člověka rozchází. - Ti, co se bojí Boha, se rozpláčou, přiznají pravdu a věří v jeho pomoc. Pomoc vždy přijde. - Ti , co se Boha nebojí, sáhnou po pomoci, jistotách a náplastech, které je ještě víc svážou a den pravdy pouze oddálí. Nemají problém šplhat po zádech druhých, vylepšit si svůj příjem klamem a podvodem, prosadit své právo na úkor bezmocných. Bez zábran ubližují a ponižují. Dělají to proto, že nevěří, že by Bůh měl nějaký vliv na jejich život a nějakou moc a autoritu je hodnotit. Boha se nebojí. To poslední, na čem jim záleží, je odloučení od Boha, ztráta duše a čistého svědomí. Nebojí se toho, že pravda zůstane zakrytá a realita nepochopená. Nebojí se, že jejich život se mine cíle a že promarní šanci setkat se s člověkem tváří v tvář. Za celý den se nepodívají do očí druhého člověka. - Tak co je lepší? Bát se Boha a přiznat pravdu, nebo na všecko kašlat? Podle mě je lepší mít strach z toho, že nám Bůh přestane rozumět, a že ho už neuslyšíme.

Mt 27,50-54 * Mt 25,31-46

Čtení na 25. listopadu v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.