Středa 25. září

Budeš usilovat o spravedlnost, a jen o spravedlnost, abys zůstal naživu.
Dt 16,20


…pokud ovšem pevně zakotveni setrváte ve víře a nedáte se odtrhnout od naděje evangelia, jež jste slyšeli, jež bylo kázáno všemu stvoření pod nebem.
Ko 1,23


Skutečně nám hledání spravedlnosti pomáhá přežít? Vždyť často je to přesně naopak: postavit se bezpráví mnohokrát znamená riskovat život. Máme zkušenost, že přežije ten, kdo se přizpůsobí podmínkám a neptá se, jestli jsou spravedlivé. To ovšem platí, pokud o životě uvažujeme pouze v jeho biologické rovině. Hospodin ale mluví o smyslu, naplnění života. A dává ujištění, že ten, kdo usiluje o spravedlnost, svůj život naplnil, i když třeba netrval dlouho. Že tato slova z Deuteronomia nejsou nějakým laciným rčením, ale výrokem Hospodinovým, nám Bůh zjevil v Ježíši Kristu, který usiloval o spravedlnost pro všechny lidi a podstoupil kvůli tomu smrt, ale byl vzkříšen, abychom se ani my nemuseli bát, že zasazovat se o spravedlnost je příliš riskantní.
Ježíši Kriste, ty jsi neváhal položit život, abys nás ospravedlnil. My ale často tak stateční být neumíme a před nespravedlností zavíráme oči. Prosíme, připomínej nám, že se nemusíme bát, protože všechno, co nás ohrožuje, bylo přemoženo ve tvém vzkříšení.

Fm 1-22 * Mt 18,1-14

Čtení na 25. září v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.