Neděle 14. června, 1. neděle po Trojici

Svěřuješ mu vládu nad dílem svých rukou, všechno pod nohy mu kladeš.
Ž 8,7


Jako milované děti následujte Božího příkladu a žijte v lásce, tak jako Kristus miloval nás.
Ef 5,1–2


Osmý žalm je plný úžasu nad Božím dílem i nad tím, co Bůh daroval člověku. Že je téměř roven Bohu a že smí vládnout nad celou zemí i se všemi tvory. Jenže člověk je správcem svěřenství, místodržícím Božím, nikoli suverénem. A proto má nejen žasnout nad velikostí a krásou Božího díla, jež má v rukou, ale též vědět, jak má za ně Pánu Bohu prokazovat vděčnost. Je-li nám svěřena země s rostlinstvem a živočišstvem, máme ji obdělávat a střežit – opatrovat celistvost stvoření s veškerým důvtipem, citem i silou. Jsou-li nám svěřeni ostatní lidé, máme je přijímat jako své sourozence, které Kristus miloval tak jako nás, až k oběti vlastního života. Tak v nás všichni poznají děti Boží, které milují svého Otce a jsou mu vděčné za darovanou důstojnost. Tak budeme pravým obrazem Boha, který je Láska, a budeme aspoň částečně zrcadlit jeho milostivou tvář.
Náš Otče, děkujeme ti za krásu tvého díla i za slávu, kterou jsi nás korunoval. Zmocňuj nás svým Duchem k lásce, která slouží lidem i všemu živému. Učiň tak ke své slávě i k užitku našemu, všeho tvého lidu i veškerého tvorstva pod nebem.

L 16,19–31 * 1J 4,(13–16a)16b–21 * Ž 132

Čtení na 14. června v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.