Sobota 2. března

Utíkám se do stínu tvých křídel, dokud nepomine zhoubné nebezpečí.
Ž 57,2b


Hle, "blahoslavíme ty, kteří vytrvali". Slyšeli jste o vytrvalosti Jobově a víte, k čemu ho Pán nakonec přivedl. Vždyť "Pán je plný soucitu a slitování".
Jk 5,11


David na útěku, pronásledován Saulem - tak vidí situaci, v níž tento výrok zazněl, nadpisek celého žalmu. Z nás ovšem málokdo v takové situaci byl a doufáme, že ani nebude. Ale že jsme si přáli utéci se do Božího azylu, když nás přepadla úzkost o život vlastní nebo našich blízkých, přemohla ta či ona starost, nebo, budiž žalováno, jsme klopýtli na cestě víry a následování, to asi zná nejeden z nás. Ten Boží azyl je tu (a na řadě dalších míst v bibli) líčen poetickým obrazem ptačí matky, která svými křídly chrání mláďata před nepohodou a nebezpečím. Bývá nám, mláďatům, dobře a bezpečno, když nás tato křídla přikryjí. Vězme tedy: Před Bohem utíkat nemusíme, ani nemůžeme. Ale k Bohu se utíkat smíme. A kam se utíkat? Tam, kde zní Boží slovo, do společenství, kde se zvěstuje plné evangelium.
Pane Bože, děkujeme, žes nám dával své Slovo jako útočiště a ještě dáváš. Prosíme, abychom neztráceli důvěru, že se k tobě utíkat smíme a můžeme. Amen.

Ga 2,16-21 * L 19,11-27

Čtení na 2. března v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.