Sobota 30. března

Toto praví Vznešený a Vyvýšený, jehož přebývání je věčné, jehož jméno je Svatý: "Přebývám ve vyvýšenosti a svatosti, ale i s tím, jenž je zdeptaný a poníženého ducha, abych oživil ducha ponížených, abych oživil srdce zdeptaných."
Iz 57,15


To je ta zvěst, kterou Bůh poslal synům izraelským, když vyhlásil pokoj v Ježíši Kristu. On je Pánem všech.
Sk 10,36


Slavný švédský režisér Ingmar Bergman, syn luterského duchovního, natočil kdysi provokativní film Mlčení.
O Bohu, který mlčí, kterému (je-li?) je už člověk i svět dávno lhostejný. My často slyšíme ještě tvrději: po Osvětimi už o Bohu nelze vůbec mluvit. Kdyby byl, nebylo by přece zlo!
Jenže: Zlo by nebylo, kdyby nebyl člověk. Člověk byl přece stvořen z lásky jako svobodná bytost a k lásce jako smyslu života také určen. Zlo je všude tam, kde se člověk svému určení vzpírá, zneužívá svou svobodu a ve zlém neodpovědně zachází s bližními i světem mu svěřeným. A tak je zlo ve všech podobách přítomno ve světě lidí. Nouze tak patří k základnímu bytostnému určení a obrazu člověka. Přijmout tuto skutečnost a žít s ní je znamením zralosti. V rámci lidského myšlenkového systému můžeme řešit otázky proč, k čemu, co s tím. V nouzi těla i ducha se proto snažíme navzájem si pomáhat milosrdenstvím a soucitem.
Přes všechno medicínské, charitativní a psychoterapeutické úsilí jsou však trápení a nouze, z nichž nám nic z toho v posledku nepomůže: bolest, umírání a smrt.
Proto Bůh, přestože Vznešený a Vyvýšený a Svatý, vstoupil v Ježíši Kristu do světa lidí (Vánoce). V něm a na něm zjevil sebou samým život sebeobětovné lásky, která přemáhá i samu smrt (Velikonoce). A tak dává všem nouzím našich životů smysl - už teď a tady, ale i pak a potom. V Kristu dává bydlení bezpečné ve své svaté přítomnosti. Ten, jenž je zdeptaný a poníženého ducha, oživuje ducha ponížených a srdce zdeptaných.
Děkujeme ti, Bože, za radost ze vzkříšení Veliké noci. Amen.

Pl 3,51-62 * L 23,50-56

Čtení na 30. března v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.