Neděle 7. července, šestá po svaté Trojici

Hospodinovo přikázání je ryzí, dává očím světlo.
Ž 19,9b


Kdo by tedy zrušil jediné z těchto nejmenších přikázání a tak učil lidi, bude v království nebeském vyhlášen za nejmenšího; kdo by je však zachovával a učil, ten bude v království nebeském vyhlášen velkým.
Mt 5,19


Přikázání nám může připadat jako něco, co nás svazuje a omezuje. Člověk se nechce nechat omezovat zákazy a příkazy, proto mu i slovo přikázání může znít značně vzdáleně. Přikázání nabádá, varuje, upozorňuje, ukazuje, jak se rozhodnout v různých životních situacích. Přikázání přináší světlo do našeho života. Za přikázáními, o která jde v bibli, není autorita lidská, ale Boží. Boží přikázání jsou obsažena v Zákoně. Rabíni rozlišovali největší přikázání a nejmenší přikázání. I Ježíš mluvil o největším přikázání celého Zákona, kterým je láska k Bohu i k člověku (Mt 22,37-40). Ale mluvil také o nejmenších a nepatrných přikázáních. I ta zdánlivě nepatrná přikázání Božího zákona mají svůj význam a svoji důležitost. I to nejmenší přikázání v sobě totiž obsahuje přístup lásky. Přikázání se jednak předávají slovem, učením, kázáním, ale především činěním, jak zdůrazňuje Ježíš.
Bože, děkujeme ti za Kristova přikázání, která jsi nám dal jako spolehlivá světla pro cestu k tvému království. Dej, ať se jich držíme a nebloudíme v temnotě. Amen.

Mt 28,16-20 * Ř 6,3-8(9-11) * Iz 43,1-7 * Ž 26

Čtení na 7. července v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.