Úterý 23. srpna

Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina, tvého Boha. Nebudeš dělat žádnou práci.
Ex 20,9.10


Sobota je učiněna pro člověka, a ne člověk pro sobotu.
Mk 2,27


Nedá sa iné povedať pri čítaní týchto slov, len so žalmistom vyznať: "Ako mnoho je Tvojich diel, ó Hospodine! Všetky si múdro učinil" (Ž 104,24a). Pán Boh nám vo svojej múdrosti dáva vzácny deň odpočinku. Stvoril nás, pozná nás a vie, že ľudský život nemá byť naplnený len samotnou prácou a starostlivosťou o každodenný chlieb. Je potrebné mať na pamäti aj svoj vzťah s ním, naším Bohom. Sviatočný deň má byť výnimočný. Boh už pri stvorení myslí na našu duchovnú hygienu. Sviatočný deň je pripomienkou, že nad nami je náš Stvoriteľ a že život vo svete nie je žiadnou náhodou. Je príležitosťou počuť jeho hlas v spoločenstve bratov a sestier. Je možnosťou vyrovnať to, čo je pokrivené, obviazať to, čo je poranené, spojiť roztrhnuté v našom živote. Svätiť sviatočný deň nie je príkazom, ktorý by mal za úmysel človeku strpčovať a znepríjemňovať život, ale naopak. Je tu pre človeka ako vzácny dar, aby každý mohol žiť v pokoji.
Pane, ďakujem za dar sviatočného dňa, v ktorom môžem byť v tvojej blízkosti.

Am 5,4-15 * Mk 10,13-16

Čtení na 23. srpna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.