Pondělí 23. září

Zlomen je luk bohatýrů, ale ti, kdo klesali, jsou opásáni statečností.
1S 2,4


Ale ve všem se prokazujeme jako Boží služebníci: slovem pravdy, mocí Boží. Jsme vyzbrojeni spravedlností k útoku i k obraně.
2K 6,4.7


Říká se, že život je boj. V boji se každý stratég spolehne na bohatýry (dnes bychom řekli spíš veterány) - silné, zkušené a dobře vyzbrojené. Zato od zelenáčů, kterým se strachy klepou nohy, asi stratég nic zvláštního neočekává. Víra nás vede ke zdrženlivosti vůči přenášení této jednoduché vojenské logiky do jiných oblastí života: Věřící „bohatýr“ počítá s tím, že každý někdy upadne, jeho luk se zlomí, když to nečeká, a tak nedovolí, aby na něj někdo bezmezně spoléhal. Zato bázlivému se víra stává oporou, díky níž snáze dokáže překonat strach. Víra nám dává pravdivější pohled na sebe i na druhé.
Bože, prosíme, ať z tvého slova přijímáme, co právě potřebujeme: výzvu k pokoře, když nevidíme své limity a spoléháme jen na sebe. Povzbuzení, když nám schází rozhodnost. Ujištění o milosti, když propadáme beznaději. Prosíme, dej nám otevřené srdce a soustředěnou mysl.

Dt 26,1-11 * Mt 17,14-21

Čtení na 23. září v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.