Neděle 18. srpna, dvanáctá po svaté Trojici

Kdo vylíčí bohatýrské činy Hospodina, kdo rozhlásí všechnu chválu o něm?
Ž 106,2


Všechno, čeho je třeba k zbožnému životu, darovala nám jeho božská moc, když jsme poznali toho, který nás povolal vlastní slávou a mocnými činy.
2Pt 1,3


Žalm začíná vypsáním výběrového řízení na Hospodinova velvyslance. Nejde o jednoduchý úkol: každý velvyslanec musí věrohodně svědčit o svém vládci, jinak riskuje neúspěch své mise a někdy i ztrátu života. Zkušenost učí, že jediné věrohodné svědectví může vydat jen svědek, který se s bohatýrem, jehož slávu má hlásat, osobně setkal. A v tom je problém. Kdo může tvrdit, že přežil pohled na Hospodina? Vždyť i Mojžíš si zakryl oči, když kolem něj procházela Hospodinova sláva. Zdá se, že podmínky konkurzu jsou připraveny pro jediného člověka, který je tak čistý, že se bude rovnat Adamovi v ráji, a proto bude moci o svém setkání s Hospodinem pravdivě svědčit. Tímto mužem byl Ježíš, s nímž se setkali apoštolové a od nichž můžeme jejich pravdivé svědectví skrze dar víry přijmout i my. Dar víry dává sílu stát se pravdivými velvyslanci, hlasateli Boží moci a slávy. Otázkou je, zda o tento vzácný dar opravdu stojíme, anebo zda nám jde více o dary, které lze co možná nejlevněji koupit v supermarketech.
Hospodine, dej, ať tvůj dar víry přijatý skrze Ježíše Krista nevyměňujeme za zbytečnosti, které lze koupit kdekoli. Amen..

Mk 7,31-37 * Sk 9,1-9(10-20) * Mk 8,22-26 * Ž 104

Čtení na 18. srpna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.