Středa 11. prosince

Prokaž dobro Sijónu svou přízní.
Ž 51,20a


Hleďte, jak velikou lásku nám Otec daroval: byli jsme nazváni dětmi Božími, a jsme jimi.
1J 3,1a


Sijón? Posvátná hora, základ původního Jeruzaléma. Ale také celý Jeruzalém. Bohoslužebná pospolitost Izraele. I ta budoucí, shromáždění vykoupených, nový Jeruzalém. Celý žalm 51. je hlubokým pokáním Davida, krále Hospodinova zalíbení, který se dopustil těžkého hříchu. Na konci své kající modlitby najednou odhlíží od sebe a prosí o přízeň Boží pro celý Sijón. Zřejmě si v pokání uvědomuje, že to, čeho se dopustil, dopadá na všechen jeho lid. A že jeho očištění souvisí s Boží přízní pro celý Boží sbor. I když nejsme v pozici králů, platí to zřejmě i pro naše provinění a pro naše sbory. Zároveň je to odhlédnutí od sebe a ta prosba o Boží přízeň pro celou církev nadějným signálem. Obzor kajícníka se duchem modlitby osvobozuje a rozšiřuje pro novou odpovědnost a lásku.
Hospodine, ve své přízni Sijónu jsi myslel i na mě. V Kristu Ježíši jsi i mě velikou láskou přijal mezi své různé děti. Jsme-li jimi, kéž jimi skutečně jsme. V pokání. V odpovědnosti. V opravdové lásce. Amen.

Zj 2,1-7 * Za 6,9-15

Čtení na 11. prosince v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.