Čtení na 16. srpna 2015

Odpusť prosím služebníkům Boha tvého otce to přestoupení.
Gn 50,17


Tehdy přistoupil Petr k Ježíšovi a řekl mu: "Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když proti mně zhřeší? Snad až sedmkrát?" Ježíš mu odpověděl: "Pravím ti, ne sedmkrát, ale až sedmdesátkrát sedmkrát."
Mt 18,21-22


Josefovi bratři mají černé svědomí. A to se dá velmi těžko uchlácholit. Ani sedmnáct let nestačilo, aby vzali vážně Josefovo odpuštění. Nejen odpouštět, ale i přijmout odpuštění není nic jednoduchého! Proč to ti bratři nedokázali přijmout?! Protože oni sami by neodpustili. Jsou docela jiní než Josef. Josef se mohl pomstít i Potífarce, královskému číšníkovi. Neudělal to. Josef se nemstí. Josef dokáže odpouštět. Jeho bráchové nechápou, že by někdo mohl být tak milosrdný. Byli to tvrďáci, kteří neuměli odpouštět, a tak měli i problém odpuštění přijmout. Zjevně se musíme učit obojí. Když někdo něco provede nám, umět na to zapomenout. Neodplácet, tak jako Josef neodplácel. Ale je tu i to druhé: když už nám někdo odpustí, tak to vzít vážně. Ti bráchové se sedmnáct let užírali strachem! Promarnili je tím, že se užírali..
Uč mne, Pane, odpouštět, spolknout křivdu a nechat se proměňovat skrze tvé odpuštění.

L 18,9-14 * Ef 2,4-10 * Ž 113

Čtení na 16. srpna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.