Pondělí 2. července

Dals mi život a tvůj dohled střežil mého ducha.
Jb 10,12


A opravdu byl nemocen na smrt; ale Bůh se nad ním smiloval, a nejen nad ním, ale i nade mnou, abych neměl zármutek na zármutek.
Fp 2,27


Uprostřed výčitek Bohu se Jób pokusí najít i něco dobrého. Bůh jej stvořil a dal mu život, ale jen k tomu, aby měl Jóba pod dohledem. Cokoliv Bůh udělal dobrého, to je nakonec člověku ke škodě. Takové přesvědčení Jób má a nemíní z něj slevit. To je ale téměř stejné jako kritika bezbožníků, kteří tvrdí, že Bůh udělal všechno zle a nemůže se divit, že člověk jenom opakuje to, co vadně udělal Bůh. Člověk vyřkne všelicos. Zvlášť v bolesti. Není třeba to příliš komentovat, a už vůbec ne přesvědčovat Jóba, že se mýlí. Pravou přátelskou pomocí pro trpícího je cokoliv, co mu dovolí přežít tak, že zvládne bolest a trápení.
Pane Bože, tolika věcem nerozumím. Nechápu, proč jsi nechal tolik lidí v utrpení; pomoz jim přežít a mne nauč vedle nich mlčet.

Ga 1,13–24 * Oz 9,10–17

Čtení na 2. července v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.