Středa 20. ledna

Dals volnost mým krokům, nohy se mi nepodvrtnou.
2S 22,37


Kde je Duch Páně, tam je svoboda.
2K 3,17


Velice často si my lidé představujeme svobodu jako právo na cokoliv. Svobodu ovšem můžeme pochopit jen v modlitbě. Křesťanská svoboda zvěstovaná již Starým zákonem a doplněná evangelijní zvěstí hovoří o svobodě v intencích lásky k Bohu a k člověku. Naopak člověk bez lásky, žijící ve strachu a nesvobodě, se snaží naklonit si Boha různými obětními dary. Na to však dostáváme jasnou odpověď: „Syt jsem vašich obětí.“ Tedy ne strach, ale bázeň přivádí k vyznání: „Dals volnost mým krokům, nohy se mi nepodvrtnou.“ Pokud jdeme svévolně životem, není s námi Duch Boží. Jdeme-li však s bázní před Boží tváří, dostáváme svobodu pro své rozhodování. Tato svoboda není chaos, je řízena láskou jak k Bohu, tak k člověku.
Bože, my jsme mnohdy svoji svobodu zneužili proti Božímu řádu. Dej nám dostatek síly, vylej na nás Ducha svatého, abychom se svobodně rozhodli pro radostnou zvěst spásy.

Ga 5,1–6 * L 6,6–11

Čtení na 20. ledna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.