Sobota 25. června

Uznej tedy ve svém srdci, že tě Hospodin, tvůj Bůh, vychovával, jako vychovává muž svého syna.
Dt 8,5


Dal jsem vám příklad, abyste i vy jednali, jako jsem jednal já.
J 13,15


Křesťanství je náboženstvím přítomnosti. Ježíš jednal vždy v přítomném okamžiku. Proto je to opravdu těžké náboženství. Nečekáme na to, že Kristus jednou přijde. On už je tady. Je ve vás. Je ve svátosti eucharistie. Je v druhém člověku. Je ve vašem nepříteli. Naše mysl a hlasy démonů nás odvádějí pryč, k osvědčeným systémům ega. To jsou ty fangle, dogmata, paragrafy, ale i to, jak sami sebe definujeme. Často si například myslíme, že jsme oběti. Nic z toho. Jsme tady a teď. Jsme milovaní! Jak krásně říká jeden mystik: Ticho je jazyk Boží, vše ostatní je ubohým překladem. Ježíš nás zve k proměně: „Zůstaňte zde a bděte.“ Bdít v těle a vnímat svá chodidla, dech, vůně, nehodnotit, nechat vše a zůstat s Kristem. Z tohoto místa vaše otevřené oči žehnají životu, který chce být dáván i přijímán.
Miluji, Bože, své vlastní tělo, které je tvým darem, abych si mohl uvědomit, že právě zde je má přítomnost, má odvaha jít k bližnímu a obejmout jej.

Mt 10,26–33 * Sd 8,22–35

Čtení na 25. června v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.