Čtvrtek 24. října

Já jsem tě poznal na poušti, ve vyprahlé zemi.
Oz 13,5


Ježíš [...] řekl: "Je mi líto zástupu [...]. Poslat je domů hladové nechci, aby nezemdleli na cestě."
Mt 15,32


Písmo velice často líčí poušť jako místo strádání, utrpení, zkoušek a pokušení. Taková je poušť dodnes. Život uprostřed ní je velice těžký. V ní bloudila Hagar se svým synem, pouští putoval a bloudil čtyřicet let Izrael, než došel do zaslíbené země. Do pouště byl ale také každoročně při svátku smíření vyháněn kozel pro Azazele. Kozel, na kterého byly vloženy hříchy lidu, aby je odnesl tam, odkud není návratu. Poušť byla viděna také jako démonické místo. Právě zde byl pokoušen ďáblem i Pán Ježíš. Ozeáš ale říká, že poušť je také místem poznání. Já jsem tě poznal na poušti, říká Bůh na adresu svého lidu. Jaký skutečně jsem, to se nejlépe pozná v trápení, ve zkouškách či v pokušení. Víme, že Izrael během své cesty pouští z Egypta do zaslíbené země příliš neobstál. Lidé opakovaně reptali a pochybovali. Přesto se tato cesta stala tou nejdůležitější. Každý rok je připomínána o Velikonocích. Ne proto, jak na ní lidé tehdy obstáli, ale proto, jak je mocný Bůh provedl pouští. Nejenom Bůh poznal na poušti, jaký jeho lid je, ale také lid poznal, jaký je jeho Bůh. On je vedl, sytil, ochraňoval, trestal, ale také odpouštěl. Proto došli. I nás Bůh poznává ve zkouškách. Kéž i my v nich můžeme poznávat jeho samého. On sytí ve vyprahlé zemi i nás.
Pane, pomoz mi, abych před tebou dnes obstál. Toužím vidět tvé jednání ve svém životě a důvěřovat ti. Díky, že se v mé slabosti může projevit tvá moc. Amen.

Iz 32,1-8 * L 13,1-9

Čtení na 24. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.