Pátek 25. října

Což nemáme my všichni jednoho Otce? Což nás nestvořil jediný Bůh? Proč jsme vůči sobě věrolomní?
Mal 2,10a


Podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku jedni k druhým.
J 13,35


Ano, proč? Kde se bere tolik falše, podvodů, křiváctví a agrese mezi lidmi? O odpovědi se pokoušejí sociologové, filosofové, psychologové i docela obyčejní lidé se "zdravým selským rozumem". Teologové rozpoznávají kořeny narušených vztahů v té nejhlubší rovině lidského života. Tam, kde je vztah k Bohu zakódovanou premisou našeho bytí. Bible dosvědčuje stovkami příkladů, jaký má dopad pro jedince i společnost rozbitý vztah s Hospodinem. Porušená smlouva nese svoje ovoce. Když prorok Malachiáš staví proti sobě fakta - na jedné straně nepochopitelné Boží vyvolení Izraele a na druhé věrolomnost tohoto lidu, svírá se nám srdce. Ale nejen nad nimi. Stále, ani po tolika generacích opakujících stejnou chybu, nemumíme vybřednost z věrolomnosti.
Okovy osudovosti, kterými jsme spoutáni, však Ježíš rozbil. Dal šanci vystoupit z tohoto bludného kruhu - a je živ až do skonání věků, abychom v jeho síle mohli svoje nemocné vztahy uzdravit. Usilujme o to, dokud je čas.
Pane Ježíši Kriste, děkujeme za otevřenou nabídku nového života a nových vztahů i pro dnešní den. Bez tebe jsme ztraceni. Pomoz nám znovu nalézt význam i požehnání smlouvy, kterou jsi se svým lidem uzavřel. Amen.

L 22,49-53 * L 13,10-17

Čtení na 25. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.