Neděle 7. února, Estomihi (Buď mi skálou záštitnou! Ž 31,3)

Důvěřuj Hospodinu celým srdcem, na svoji rozumnost nespoléhej. Poznávej ho na všech svých cestách, on sám napřímí tvé stezky.
Př 3,5-6


Zůstaňte ve mně, a já ve vás. Jako ratolest nemůže nést ovoce sama od sebe, nezůstane-li při kmeni, tak ani vy, nezůstanete-li ve mně.
J 15,4


Zkuste někdy říci nějakému teologovi, že po něm Písmo svaté chce, aby nespoléhal na svou rozumnost. Dočkáte se pravděpodobně celé plejády vysvětlení, proč je tento verš myšlen alegoricky a jak dozajista neznamená to, jak se jeví na první pohled. Skutečnost je ale taková, že často na svou rozumnost ve věcech víry - zvláště my, náboženští "profesionálové" - spoléháme téměř opovážlivě. Doktorát z teologie ale ještě nikdy z nikoho dobrého křesťana neudělal. Boží tajemství je ve své úplnosti lidské mysli nepřístupné a přijmout je lze jen a pouze ve víře, v té víře, která sice nechápe, ale zato horoucně miluje. Proto máme Bohu důvěřovat a nespoléhat sami na sebe - na lásku je totiž potřeba více než jeden.
Mé srdce je pyšné a zatvrzelé, Pane, často více spoléhám na sebe než na tvé vedení. Dej mi prohlédnout a pokorně se sklonit před tvou velikostí.

Mk 8,31-38 * 1K 13,1-13 * Ž 31

Čtení na 7. února v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.