Pátek 10. srpna

Hle, pronárody jsou jako kapka ve vědru, jak prášek na vahách.
Iz 40,15


Je mi dána veškerá moc na nebi i na zemi. Jděte ke všem národům a získávejte mi učedníky, křtěte je ve jméno Otce i Syna i Ducha svatého a učte je, aby zachovávali všecko, co jsem vám přikázal. A hle, já jsem s vámi po všecky dny až do skonání tohoto věku.
Mt 28,18–20


Dějiny národů rostou, píšou se nové a nové knihy. Dokážou přitom dějepisci vystihnout smysl dějin? Mají vůbec dějiny národů nějaký smysl? Moje národní pýcha patří do kategorie majetku pana císaře. Co odevzdám Bohu? Co ze mě zbude, nastane-li konec dějin? Pána Boha nezajímají dějiny mého národa, ale moje curriculum vitae. Nehledá můj národ, ale hledá mě. Chce ze mě mít učedníka, který zachovává a šíří jeho přikázání, a to i proti vůli kdejakého vladaře. A jestliže moje proměna a proměna mých spoluobčanů ve světle evangelia pozitivně ovlivní můj národ, je to bonus neboli vítaná imanence nebeského království. Evangelium cílí na jednotlivce, buduje Kristovým křížem most mezi lidmi ze všech koutů světa.
Pane Bože, dej mi moudrost, abych uměl rozlišovat, co je císařovo a co je tvé. Dej mi víru, abych byl věrným a vytrvalým Kristovým učedníkem.

Pl 5,1–22 * J 9,35–41

Čtení na 10. srpna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.