Pátek 5. dubna

Ale já jsem Hospodin, tvůj Bůh, už z egyptské země. Nepoznal jsi Boha kromě mne; mimo mne jiného zachránce není.
Oz 13,4


A život věčný je v tom, když poznají tebe, jediného pravého Boha, a toho, kterého jsi poslal, Ježíše Krista.
J 17,3


Ještě do velikonoční radosti zaznívají Ozeášova slova připomínající i úvod Desatera s počátečním Ale! Jsou mementem všech dní, které přicházejí po velkých oslavách, kdy máme tendenci vracet se ke všednodennosti se vším všudy, tedy i tím, co je v rozporu s úžasnou zprávou o našem vysvobození z moci smrti. Podobně jako Izrael, který zapomínal na to, že byl vysvobozen z egyptského otroctví. "Nasytili se a jejich srdce zpyšnělo," praví dále Ozeáš, který proto Izraeli prorokuje trest a vyzývá k pokání a návratu k Hospodinu, po němž jim zaslibuje Boží uzdravení a přízeň. Nenechme svá srdce obestřít tukem, ani zaslepit svou mysl pýchou, nepropadejme žádným modlám, chtíčům a nepravostem, vždyť jsme právě znovu zakusili, že jiná záchrana v tomto časném, ale ani věčném životě není než Bůh, který se ve svém Synu, našem Pánu Ježíši Kristu z lásky pro nás obětoval, abychom my živi byli. Nenechme proto svůj život propadnout mezi prsty každodenních nástrah a pokušení, ale proměňováni Duchem promítejme svou radost ze spásy do každé chvíle našeho života v oddanosti Bohu a službě svým bližním ve stopách Vzkříšeného.
Pane, dej, ať z našich srdcí nikdo nevyrve naši radost z tvého vzkříšení, v němž je i náš život věčný, který nechť zakoušíme v každém dni, když ty jsi s námi a my s tebou v Lásce a Pravdě! Amen.

1K 5,6b-8 * Ko 1,15-23

Čtení na 5. dubna v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.