Středa 29. května

Hospodin je blízko těm, kdo jsou zkrušeni v srdci.
Ž 34,19a


Ježíš jí řekl: "Proč pláčeš? Koho hledáš?" V domnění, že je to zahradník, mu odpověděla: "Jestliže tys jej, pane, odnesl, řekni mi, kam jsi ho položil, a já pro něj půjdu."
J 20,15


Tvrzení žalmu nás může vést k mylnému postoji, že člověku spokojenému a silnému Hospodin nemá co nabídnout. Určitě tomu tak není. Bůh má pro každého své požehnání, řešení a další rozvoj. Nejde ani o nějaké upřednostňování zkroušených a zdeptaných. Tahle kategorie má k Bohu určitě blízko v tom, že se jen sotva může spoléhat na sebe. Proto hledá vyšší autoritu a je více ochotna naslouchat její řeči. Lidé této kategorie mají blízko k hledání odpovědí na zásadní otázky a rádi by našli cestu k věcem a postojům, které jim nějak unikají mezi prsty. Není třeba čekat na problémy, aby se mohl člověk radovat z Boží blízkosti, ale pokud už se do nich do nich dostane, je zde ujištění o blízkosti Ježíše jako dobrého pastýře, který nás hledá.
Děkuji, Bože, že jsi člověku vždycky nablízku s aktuální pomocí. Amen.

Sk 17, (16)22-34 * Sk 5,1-11

Čtení na 29. května v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.