Úterý 15. října

Což je mi Efrajim syn tak drahý, dítě mého potěšení? Kdykoli však o něm mluvím, znovu a znovu si ho připomínám. Proto je mé nitro nad ním zneklidněno. Slituji, slituji se nad ním, je výrok Hospodinův.
Jr 31,20


I vstal a šel ke svému otci. Když byl ještě daleko, otec ho spatřil a hnut lítostí běžel k němu, objal ho a políbil.
L 15,20


Člověk je stvořen podle obrazu Božího. Máme tedy s Bohem řadu věcí společných. Jednou z nich je láska k druhým lidem, zvláště k dětem. Dokonce i zlí lidé milují své děti, připomíná Ježíš.
Koho lidé milují, o toho se často bojí. Bojí se o jeho zdraví, o jeho prosperitu, o jeho život. Snadno připustíme, že nás s Bohem spojuje láska. Bůh miluje a díky Bohu milujeme i my. Když však mluvíme o strachu a obavách, snadno nabudeme dojmu, že se týkají jen nás. Copak se může Bůh něčeho obávat? Zjevně ano! I Bůh má strach a obavy o své děti. O jejich zdraví, jejich prosperitu, jejich život. I Boží srdce je zneklidněno. Je zneklidněno na Efrajimem, nad Izraelem i nad všemi ostatními národy světa. Bohu je nás líto. Proto se slitovává. Slitovává se nade všemi lidmi. Nestojí nezúčastněně stranou, není nad věcí, mimo. Jeho srdce je zneklidněno. Jako otec marnotratného syna i nám běží naproti. I nás chce obejmout, políbit a přijmout do svého domu. Znovu a znovu si nás připomíná.
Pane Bože, ty jsi láska. Nikoliv láska jako neurčitý sladký oblak, jako jakási nebeská cukrová vata, nýbrž láska, která je plná starosti o nás, bolesti kvůli našim bolestem, a slitování nad námi. Děkujeme! Amen.

Ex 18,13-27 * Žd 13,9-14

Čtení na 15. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.