Sobota 16. listopadu

[Bůh] dělá věci veliké a nevyzpytatelné, nesčíslné divy.
Jb 9,10


Pochválen buď Bůh a Otec našeho Pána Ježíše Krista, Otec milosrdenství a Bůh veškeré útěchy!
2K 1,3


Jób ještě pokračuje ve svém obdivu k Bohu. Věci, jež Bůh koná, jsou "nevyzpytatelné", a divy "nespočitatelné". Stojí tedy vůbec za námahu je zpytovat a sčítat? Jak se vztahují k mému nešťastnému životu? "Život mě omrzel," řekne Jób za chvíli. Stačí jen vědět, jak veliké věci Bůh dělá? Nejsou ty veliké věci a divy, ty projevy jeho nevyzpytatelné moci, vlastně jen projevy jeho nespravedlivého soudu a hněvu, jemuž jsem u něj propadl? Máme porozumění pro ty z našich současníků, kterým je Boží nevyzpytatelnost důvodem, aby s ním skoncovali. Co s Bohem, který je tak vzdálený naší každodennosti? Až tak daleko, že se nám začne jevit jako nepřítel našeho štěstí. Jób však s Bohem ještě neskončil. Hádá se s ním, zápasí s ním, vyčítá mu - ale zápasí s ním a vyčítá jemu a tím mu vlastně vzdává všechnu čest. Zápasí s Bohem - o Boha.
Pane Bože, prosíme, ať nás tvá nevyzpytatelnost neděsí, nesráží a nevede nás k tomu, abychom hledali pomoc jinde. Pomoz našemu zraku rozpoznávat tvé mocné činy a divy v našich časech a příbězích. Amen.

Mk 13,30-37 * L 18,18-30

Čtení na 16. listopadu v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.