Pondělí 18. listopadu

Pravil: "Hospodine, skalní štíte můj, má pevná tvrzi, můj vysvoboditeli."
2S 22,2


Víte, komu se podobá ten, kdo slyší tato má slova a plní je? Je jako člověk, který stavěl dům: kopal, hloubil, až položil základy na skálu. Když přišla povodeň, přivalil se proud na ten dům, ale nemohl jím pohnout, protože byl dobře postaven.
L 6,47-48


Slova z Druhé knihy Samuelovy jsou úvodem dlouhé písně, kterou přednášel David v den, kdy ho Hospodin vysvobodil od nepřátel. Je to skladba, která je vlastně žalmem, jako mnoho jiných, Davidovi připisovaných. V nich také častěji nalézáme obrazy skály a útočištné tvrze. Předpokládáme-li, že David zde zpívá o válečných akcích, z nichž byl zachráněn, rozumíme jak obrazu skály, v níž se mohl před nepřítelem skrýt, tak obrazu tvrze, která mu poskytla bezpečné útočiště. Když my dnes tento žalm - i jiné žalmy Davidovy - po něm opakujeme, sotva máme na mysli situaci války. Ale jsou i jiné boje, jimiž musí nejeden z nás projít. A byl-li z nich vysvobozen, uvědomí si, o jakou pevnou skálu Božího slova se mohl opřít a jaké útočiště našel ve společenství věřících. A po úspěšné operaci nebo po smíření konfliktu v rodině či na pracovišti zanotuje s Davidem píseň vděčnosti.
Hospodine, děkujeme ti za všechnu oporu z tvého slova a ze společenství bratří a sester, které se nám dostalo. Vlož nám, prosíme, do srdce i na rty píseň vděčnosti. Amen.

Mt 7,21-27(28.29) * 1Te 1,1-10

Čtení na 18. listopadu v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.