Pátek 21. února

Když vytvořil Hospodin Bůh ze země všechnu polní zvěř a všechno nebeské ptactvo, přivedl je k člověku. Každý živý tvor se měl jmenovat podle toho, jak jej nazve. Člověk tedy pojmenoval všechna zvířata a nebeské ptactvo i všechnu polní zvěř.
Gn 2,19.20


Pohleďte na nebeské ptactvo: neseje, nežne, nesklízí do stodol, a přece je váš nebeský Otec živí. Což vy nejste o mnoho cennější?
Mt 6,26


Text z knihy Genesis nás učí, že zvířata jsou Božím stvořením a že Pán Bůh nám nad nimi dává moc; to je vyjádřeno tím, že je člověk pojmenovává. V této struktuře je tedy člověk nad zvířetem. Matoušovo evangelium tento text doplňuje tím, že se od nich máme co učit. Nemáme si dělat starosti o zítřek, protože Pán Bůh se o nás postará. V tomto textu jsou zvířata (nebeské ptactvo) nad lidmi, protože nám jsou příkladem. Nejde však o to, kdo je nad a kdo je pod. Jde o to, abychom našli k živým tvorům ten správný vztah. Hledejme ho nejen jako jednotlivci, nejen jako církve, ale jako celá společnost.
Pane, děkujeme za všechny živé tvory. Pomáhej nám nezneužívat moc, kterou jsi nám nad nimi daroval. Pomáhej nám učit se od nich spoléhat na tebe.

2Tm 3,10–17 * 1K 10,23–11,1

Čtení na 21. února v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.