Středa 30. října

Nechystej nic zlého na svého bližního, který s tebou důvěřivě bydlí.
Př 3,29


Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá.
1K 13,4


Na jedné zahraniční konferenci koncem minulého století jsem se potkala s lidmi a postoji, které mi vyrazily dech. Bylo to těsně po politických změnách u nás. Přijela jsem ze země, kde bylo třeba obezřetně manévrovat ve vztazích, příliš nedůvěřovat, příliš se nevydávat všanc. Pravda byla totiž pokřivená a stále jsme museli počítat s donašečstvím a následnou perzekucí. A najednou jsem potkala lidi, kteří byli naprosto průzrační, důvěřiví, pravdiví, láskyplní a otevření. Právě v souvislosti s naší společenskou realitou vynikl rozdíl mezi životem formovaným přetvářkou a lží a životem ve svobodě a pravdě. Je mi líto, že dodnes u nás často platí o čistotě a pravdivosti názor, že jde o naivitu, která může být zneužita. Nicméně, co je normou tohoto světa, neplatí pro Boží lid. Naše chování a postoje jsou přece formovány kristovským postojem, jehož základ stojí v Písmech staré smlouvy a je dovršen darem svatého Ducha, který "činí všechno nové".
Pane, děkujeme za všechny svědky tvé lásky, kteří nám kdy ukázali, že je možné žít pravdivě a čistě. Prosíme, formuj a proměňuj svůj lid, který je vystaven tlaku lži a falše, do podoby Kristovy. Proměň naše sobecké city, abychom mohli žít tvoji lásku. Amen.

Mt 7,1-5(6) * L 14,1-6

Čtení na 30. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.