Úterý 29. října

Služ mu [Bohu] celým srdcem a ochotnou myslí. Hospodin zkoumá srdce všech.
1Pa 28,9b


Proto jsem se ti zjevil, abych tě učinil svým služebníkem a svědkem toho, co jsi spatřil a co ti ještě dám poznat.
Sk 26,16b


Životní touhou krále Davida bylo postavit Hospodinův chrám. Lidské plány se však vždy nekryjí s plány Božími. Musel tedy všechnu přípravu na stavbu předat svému synovi. Byl to až Šalomoun, kdo chrám v Jeruzalémě vybudoval. Spolu s nashromážděným materiálním dědictvím předává otec synovi ve výzvě ke službě i základní kámen moudrosti. "Služ Hospodinu celým srdcem." Tato krátká větička má dva obrovské rozměry. Především je tu slovo "služba".
Nejsem si jista, zda dnes tento výraz doceňujeme. Mluvíme spíš o práci, o možnosti výdělku, o zaměstnání. Ale ve službě jde o víc. Služba je dávání, aniž očekáváme nějaký profit pro sebe. To je ovšem v našem pragmaticky smýšlejícím světě velmi problematické.
K rozpakům možná vede i zkušenost, že jakkoli dobře míněná služba době, společnosti, ideologii atp. nemusí být vždy doceněna. Býváme proto ke službě zdrženliví, abychom se zbytečně nevystavovali zklamání a frustraci. Davidova rada je vzácná. Jestliže přistoupíme na službu Hospodinu, nemůže nás zklamat nic a nikdo.
Druhá část je podtržením prvního. Sloužit komukoliv, ba i Hospodinu, se dá ze zvyku, z pouhé povinnosti, naoko nebo polovičatě. Taková služba však ztrácí smysl. Jen když nebude naše srdce rozpolcené, bude mít význam i naše služba. Můžeme si být jisti, že Bůh svoje služebníky nejen povolává, ale také uschopňuje. Dejme se naplnit.
Ježíši Kriste, ačkoliv jsi Pán všech pánů, stal ses nejpokornějším služebníkem všech. Děkujeme za cestu, kterou jsi nám ve službě otevřel. Proměň naše srdce i postoje a použij si nás pro svoje dílo. Amen.

Jr 19,1-4.10-13 * L 13,31-35

Čtení na 29. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.