Úterý 30. října

Los se vytahuje ze záňadří, ale každé rozhodnutí je od Hospodina.
Př 16,33


Hledejte především jeho království a spravedlnost, a všechno ostatní vám bude přidáno.
Mt 6,33


Pravděpodobnost výhry první ceny ve Sportce je 1 ku 14 miliónům. Při druhém tahu 1 ku 7 miliónům. Přesto je u nás tato hazardní hra velmi populární. Při takovém losování jde jen o peníze a o zisk. Losování se ale používá především tam, kde je třeba získat rozhodnutí, které je nezávislé na člověku. I kniha Kazatel a další knihy v Bibli znají pojem příležitost, nahodilost, náhoda. V podstatě jde o vyjádření toho, že v životě nejsou jen příčiny a jejich důsledky, ale také nahodilost. V moderní vědě je to dokonce velmi důležitý pojem. Losování bylo v biblické době běžné například při rozdělování území v zaslíbené zemi, při přidělování služeb v chrámu nebo při hledání náhrady za Jidáše. Vždy však šlo o doptávání se na Boží vůli. Rozhoduje ve tvém životě jen příčina a následek (co si neudělám, to nemám), náhoda (ono se to rozhodne i beze mě), nebo tě zajímá, co chce Bůh?
Hospodine, ve víře zápasíme, zda stojíš za vším, co rozhoduje o našem životě. Dej nám, prosíme, ale především touhu znát tvou vůli a hledat tvé království, vždyť to ostatní přidáš sám.

Ř 3,9b–20 * Zj 8,1–5

Čtení na 30. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.