Úterý 26. listopadu

Někdo rozdává a přibývá mu stále, kdežto ten, kdo je skoupý, mívá nedostatek.
Př 11,24


A řekl jim: "Mějte se na pozoru před každou chamtivostí, neboť i když člověk má nadbytek, není jeho život zajištěn tím, co má."
L 12,15


Prý je to stará hebrejská hádanka, kterou opakuje Ježíš (Mt 13,1-9) i apoštol (2K 9,6). Tím rozdávajícím je rozsévač obilí.
Jiná přísloví naznačují: Kdo doufá ve své bohatství, padne (Př 11,28). Kdo hledí vlídným okem, bude požehnán, neboť dal ze svého chleba nuznému (Př 22,9).
Tomu, kdo dává, určitě ubude. Bude však - třeba, možná - sám něčím nečekaně obdarován. Rozdávající kontakt s druhými obohacuje. Nejen o zkušenosti, nejen blízkostí. Zůstat zavřený sám v sobě, ve svém domě, se může také ukázat jednou jako hubenost sama.
Překonat sebe, nebýt sobec. Zavřenost a lpění, touha mít, dusí svírá a bolí, lítost nad tím, co už nemáme, může úplně ochromit. Ochromovat může někdy i touha mít. Schopnost rozdělit se odhaluje naše netušené rezervy a někdy i těší..
Rozdávat lze chléb, peníze, pozornost, pomoc, čas, soucit, empatii... Co ještě?
Odvážit se dávat (odvážit něco z toho, co mám, co jsem sám dostal). Položit si otázku: Co můžu ze sebe dát? Nikoli se ptát: Co z toho budu mít, co za to dostanu... Úžas i vědomí, že jsem byl obdarován, probouzí někdy potřebu dát dál.
Křesťanství i křesťané se ukazovali a ukazují jako důvěryhodní právě ve chvílích, kdy pouštějí chléb svůj po vodě (Kaz 11,1). A neměl by být čas sevřenosti (strachu) z krizí pro křesťany právě časem dávání, odvahy, spoléhání se na Jiného?
Pane, děkujeme ti za to, jak dobře se většinou máme. Ukaž nám, s kým se máme rozdělit. Děkujeme ti za lidi, které potkáváme a kteří nás obdarovávají. Pomoz nám překonat naše sobectví a škudlilství. Pomoz nám překonat strach z nepohodlí skromnosti. Amen.

1Pt 1,13-21 * 1Te 5,12-28

Čtení na 26. listopadu v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.