Čtení na 19. října 2011

Já jsem Hospodin, váš Bůh, já jsem vás vyvedl z egyptské země, abyste tam nebyli otroky. Rozlámal jsem břevna vašeho jha, abyste mohli chodit zpříma.
Lv 26,13


Taková je Boží vůle, abyste dobrým jednáním umlčovali nevědomost nerozumných lidí. Jste svobodni, ale ne jako ti, jimž svoboda slouží za plášť nepravosti, nýbrž jako služebníci Boží.
1Pt 2,15-16


Pro lid Starého zákona bylo vysvobození z Egypta největším důkazem Boží lásky a všemohoucnosti. Tento důkaz a skutečnost, že patří Bohu a má mu být věrný, je Izraeli znovu a znovu připomínán. My křesťané se považujeme za nový Izrael. Původně vyvolený lid Krista odmítl, a tak se vyvolení rozšířilo na nás - pohany. Když přijímáme Kristovu oběť musíme si připomínat stejně, jako lid Starého zákona, že jsme byli vysvobozeni z otroctví. To zasluhuje naši věrnost a úctu. V tomto kontextu mi přichází na mysl píseň, jejíž slova jsou krásným vyjádřením díků za Boží dílo spásy: "Úžasný, nádherný Pán, Přítel jsi, Spasitel můj. Beránkem stal ses z lásky, oběť jsi podstoupil, ó, ty lid jsi zachránil. Rádce, a Těšiteli můj, tebe já poslouchat chci. Ukaž mi cestu, dej naději, když beznaděj zmáhá. Ty jsi ten, kterého chválím, ty jsi ten, kterého ctím. Dáváš nám milost a lásku, to po čem toužíme, ó, po milosti toužíme. Všemocný, dobrý můj Otče, ty věrně lidi máš rád. Oslav se vždy, když jsme slabí. Před trůnem se skláníme, před tvým trůnem se skláníme."

L 7,1-10 * Mt 22,34-46

Čtení na 19. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.