Sobota 9. července

Nebudou žíznit, až je povede vyschlými kraji, vodu ze skály jim vyvede jak bystřinu, rozpoltí skálu a v hojnosti potekou vody.
Iz 48,21


Ježíš vystoupil a zvolal: „Jestliže kdo žízní, ať přijde ke mně a pije!
J 7,37


Základní událostí v dějinách Božího lidu je vyvedení z otroctví do svobody. Ze smrti do života. Vyjití. Exodus. Směr země zalíbená. Je to dlouhá cesta pouští, krajinou stínu smrti a naprosté nezajištěnosti. Lid zakouší Boží ochranu, dostává vodu z rozpolcené skály. Učí se hledat Boží vůli a důvěřovat. Učí se vděčnosti. Zápasí se strachem. Odnaučuje se hromadit majetek a remcat. Jedna věc je „dostat Izrael z Egypta“, těžší je „dostat Egypt z Izraele“.
Prorok připomíná, že cokoliv velkého Bůh učinil se svým lidem, platí. Jsme voláni k exodu, k následování. Směr země zaslíbená, Boží království. Na cestě se učíme důvěře a dostáváme sílu. Nemáme zásoby, ale máme zaslíbení rozpolcené skály a čerstvého pramene.
Pane Ježíši Kriste, ty jsi ten pramen vody živé. Slíbil jsi, že z našeho nitra poplyne proud živé vody. Toho se chci držet, i když si někdy připadám vyschlý jako troud.

Ř 8,1–6 * Rt 4,1–22

Čtení na 9. července v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.