Sobota 9. února

Uzavřu s nimi smlouvu věčnou, že už jim nepřestanu prokazovat dobro.
Jr 32,40a


A právě tak, když bylo po večeři, vzal Ježíš kalich a řekl: "Tento kalich je nová smlouva zpečetěná mou krví, která se za vás prolévá."
L 22,20


Pokud jste někdy podepisovali smlouvu, potom víte, že její součástí je vždy doba platnosti a podmínky jejího vypovězení. Představte si ale, že by s vámi někdo uzavřel pro vás výhodnou smlouvu "na věky" nebo alespoň do konce života. Asi by vám musel hodně důvěřovat, případně důvěřovat vašim potomkům. Smlouvy "na věky" uzavírají pouze diktátoři. Mnozí si ještě pamatují hesla jako "Se Sovětským svazem na věčné časy". Jenže o tuto smlouvu stál jen málokdo. Hospodin zde uzavírá pro nás výhodnou smlouvu, ačkoli není diktátor a nemá ani důvod nám důvěřovat. Proč? Důvodem je jeho láska, která přesahuje vše, co jsme poznali. Když píšu tato slova, skoro se bojím, jak moc hrozí, že nám tato zvěst zevšední. Mnozí z nás ji slyšeli tolikrát. Mám za to, že jedním z důležitých rozměrů života s Bohem je to, aby se pojem Boží lásky nikdy nevyprázdnil. Od toho se potom odvíjí i živost naší víry.
Pane, děkujeme ti, že jsi s námi uzavřel věčnou smlouvu, i když nás znáš, a že jsi to udělal z lásky k nám. Amen.

Mt 13,31-35 * L 9,10-17

Čtení na 9. února v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.