Úterý 3. října

Které shromáždil ze všech zemí, od východu, od západu, severu i moře; ti ať vzdají Hospodinu chválu za milosrdenství a za divy, jež pro lidi koná.
Ž 107,3.8


Plnost sama se rozhodla v něm přebývat, aby skrze něho a v něm bylo smířeno všechno, co jest, jak na zemi, tak v nebesích - protože smíření přinesla jeho oběť na kříži.
Ko 1,19-20


Žalm 107 byl napsán na oslavu návratu Židů z babylónského exilu. Lidé tam prožívali různé těžkosti, někteří si sami přivodili trápení. Když volali o pomoc k Bohu, on jim pomohl. Žalmista vyzývá k vděčnosti a chvále za projevené Boží milosrdenství a za divy, které Pán Bůh pro izraelský lid vykonal. Jak je důležité připomínat si tu velkou Boží milost, kterou jsme prožili a prožíváme! Často o Boží milosti zpíváme v písních, někdy možná automaticky, bezmyšlenkovitě. To je škoda. Podobně jako kdysi Izraelci, tak lidé i dnes, když zažijí Boží pomoc v soužení, když pocítí Boží záchranu a lásku do hloubky, mají důvod Boha oslavovat a chválit. Vzpomeňme si na Boží záchranu z našich trápení a soužení a chvalme Hospodina z upřímnosti srdce našimi postoji, činy, písněmi i slovy.
Bože, jsi mocný a zachraňuješ svůj lid. Sešli svou pomoc a záchranu i dnes, abychom tě radostně chválili.

Iz 38,9-20 * L 14,15-24

Čtení na 3. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.