Sobota 6. února

Jen z doslechu o tobě jsem slýchal, teď však jsem tě spatřil vlastním okem. Proto odvolávám a lituji všeho v prachu a popelu.
Jb 42,5–6


Náhle ho obklopilo světlo z nebe. Padl na zem a uslyšel hlas: „Saule, Saule, proč mě pronásleduješ?“ Zeptal se: „Kdo jsi, Pane?“ Ten odpověděl: „Já jsem Ježíš, kterého ty pronásleduješ.“
Sk 9,3–5 (B21)


Když člověk o Bohu jen slýchá, může zůstat v zajetí mylných představ o něm. Ale setkání s živým Bohem od nich osvobozuje. Někdy před tímto setkáním člověk ztratí vše, co považuje za požehnání, aby zjistil, že Bůh je jiný: jinak svrchovaný, jinak věrný. Že pokud dává, dává z milosti, ne z povinnosti. A že ani svět není jeviště pro jednoduchý zákon odplaty. Že v něm spravedlivý může nepochopitelně trpět a Boží svatý Mesiáš v něm může zemřít proklatou smrtí, protože člověk dostal od Boha svobodu říci mu ANO i NE. A on mu opakovaně říká NE, a tak stále vpouští do dobrého Božího stvoření zlo, které pak běsní na všech. Bůh však nevěrné stále miluje. Ale nevítězí nad smrtícím zlem potopou ani legiemi andělů, nýbrž sebeobětí, smrtí a vzkříšením svého Syna.
Hospodine, náš Bože, dej nám odvahu důvěřovat ti, i když někdy ničemu kolem sebe nerozumíme a ty nenaplňuješ naše předpoklady. Dej nám sílu vzít svůj kříž a následovat tvého Syna cestou lásky a služby.

Nu 6,22–27 * L 8,22–25

Čtení na 6. února v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.