Pondělí 15. února

Izraelci Hospodinu odpověděli: „Zhřešili jsme. Nalož s námi, jak sám uznáš za vhodné, jenom nás ještě tentokrát vyprosti!“
Sd 10,15


Pravím vám, že právě tak bude v nebi větší radost nad jedním hříšníkem, který činí pokání, než nad devadesáti devíti spravedlivými, kteří pokání nepotřebují.
L 15,7


Je velká důvěra ve slovech: Nalož s námi, jak chceš. Je i trochu drzost v téže prosbě dodat: pro tentokrát nás vyprosti. Stačí to? Když je zle, volat, ale i diktovat, jak si záchranu od zlého (kam jsme se vlastní vinou dostali) představujeme? Nevím. Snad? Kéž by!
Je toho tolik, co způsobíme, i když víme, že to není dobré. Planetu drancujeme, zahlcujeme plasty, bez uzardění splachujeme pitnou vodou, sucha si všimneme, až když se dotkne nás samých, do vzduchu i půdy pouštíme kdejaké svinstvo. Jak často sloužíme svému pohodlí bez ohledu na stvoření? Izraelci po té prosbě podnikli velký obrat. Přestali sloužit svým modlám a navrátili se k Hospodinu. K lásce, která bere ohled na druhé i na přírodu. To má smysl, i když začne jen jeden.
Pane, dej, ať nesedíme s rukama v klíně. Ustrň se, dokud to ještě jde.

L 13,31–35 * L 9,37–45

Čtení na 15. února v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.