Sobota 12. února

Z mých úst plně zní tvá chvála, den co den tě oslavuji.
Ž 71,8


Čím srdce přetéká, to ústa mluví.
Mt 12,34


Žalmista v tomto verši vyznává jako realitu svého každodenního života, že z jeho úst zní chvála Bohu. Neznamená to, že je vyznavačem „pozitivního myšlení“, že nemá žádný důvod k nářkům, reptání a zoufání. On se ale rozhodl, že bude chválit. „Ať plesají mé rty, když ti zpívám žalmy, i má duše tebou vykoupená.“ Tak pokračuje jeho vyznání i jeho touha. I on potřeboval vykoupení duše. Proto volá k Bohu: „Buď mou spásou, ty jsi přece má naděje, Panovníku Hospodine, v tebe už od mládí doufám, na tebe jsem odkázán už ze života matky.“ Jen ten, kdo zakusil vykoupení své duše, se rozhoduje oslavovat a chválit svého Vykupitele den co den. Jeho srdce přetéká vděčností a z jeho úst zní plně chvála. Kéž i naše srdce dnes přetéká Boží láskou natolik, aby se to projevilo v naší řeči, v našich skutcích, v našich myšlenkách i v našem rozhodování. Případně i v naší lítosti a pokání, když se nám to nedaří.
Pane, mé srdce někdy přetéká chválou a vděčností. Někdy ale také přetéká bolestí a úzkostí. Díky, že se vším mohu přijít k tobě.

J 6,16–21 * Ef 2,1–10

Čtení na 12. února v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.