Pátek 11. února

Sami u sebe dbejte úzkostlivě o to, abyste milovali Hospodina, svého Boha.
Joz 23,11


Ježíš mu odpověděl: „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo, a můj Otec ho bude milovat; přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.
J 14,23


S jakou naléhavostí vyzývá Jozue Izraelce, aby milovali Hospodina, svého Boha! Dbejte úzkostlivě. Úzkost a láska – jde to dohromady? Láska a milování, to přece musí být něco spontánního, něco, co buď je, nebo není. Úzkostlivě dbát – usilovat?
Co tedy znamená milovat Boha? Zjednodušeně se dá říci, že když miluji Boha, pak miluji to, co miluje Bůh sám. Bůh miluje spravedlnost a soud, nenávidí to, co je zlé. Muž Boží, Mojžíš, říká o Bohu: „Jak velice miluješ lidi.“ Ústy proroka Jeremjáše Bůh vyznává svou lásku k Izraeli slovy: „Milováním věčným miluji tě.“ Bůh je láska, miluje nás a očekává, že i my budeme milovat jeho. Že budeme reagovat na jeho lásku, která tu naši vždy předcházela a předchází. Když milujeme Boha, odpovídáme na jeho lásku. Zakusili jsme osobně, co to znamená: Tak Bůh miloval svět (nás), že dal svého Syna, abychom nezahynuli. Dbejte tedy úzkostlivě o to, abyste milovali Hospodina. Miluješ ho? „Pane, ty víš všechno, ty víš, že tě miluji.“
Pane, díky, že ty jsi mě miloval dřív. Že jsi poslal Pána Ježíše Krista i pro mne, abych nezahynul, ale měl život věčný. Pane, věřím, miluji tě, pomoz, abych miloval tebe i tvá nařízení.

Ko 2,8–15 * Ef 1,15–23

Čtení na 11. února v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.