Čtvrtek 29. října

K tomu, co vám přikazuji, nic nepřidáte a nic z toho neuberete, ale budete dbát na příkazy Hospodina, svého Boha.
Dt 4,2


Nepíšu vám, moji milí, nové přikázání, ale přikázání staré, které jste měli od počátku; staré přikázání je to slovo, které jste slyšeli.
1J 2,7


Nic nepřidat, nic neubrat. Jednoduché mantinely duchovního života podle vzoru zákona Mojžíšova. Dařila se ale vždycky taková praxe? Už proroci kritizovali náboženský formalismus, účelové obcházení nároků Zákona a okázalou zbožnost zbavenou jakékoliv sociální citlivosti. Nechtěli ale svrhnout starý pořádek a nastolit pravidla nová. Dobře věděli, že klíč pro zdravý duchovní život na osobní rovině i na úrovni celospolečenské spočívá v otevřeném hledání skutečného ducha Božího zákona. Přestože běh času v biblickém myšlení není cyklický, jde vlastně o neustálé navracení se, o proces, při kterém se pokaždé objeví něco nečekaného. Na první pohled nového, ale ve skutečnosti velmi starého, původního. Vždyť ani evangelium Ježíšovo v tomto smyslu není převratně nové, ale velmi staré slovo. To, které stálo na počátku všeho.

1K 14,26–33 * Jr 27,1–22

Čtení na 29. října v předchozích letech

2011 2012 2013 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 - Dnes
Dennicteni.cz – Úvahy nad Hesly Jednoty bratrské
Jednotlivé texty jsou zamyšlením různých autorů z církví podílejících se na společném vydávání publikace Denní čtení.
Černotiskové vydání nebo e-knihu můžete zakoupit na www.usvit.cz.
Vydání ve zvětšeném písmu pro zrakově postižené připravuje Středisko pro zrakově postižené szp.diakonie.cz
Zveřejňování textů na webových stránkách je povoleno, prosíme v takovém případě pouze o informaci na info{ @ }dennicteni.cz. Děkujeme
Stručnou dokumentaci k REST API, naleznete zde.